Relatie tijd

Hoeveel tijd heb jij voor je partner?

Relatie en Tijd

Hoeveel tijd heb jij voor je partner? En dan bedoel ik tijd die je exclusief hebt voor je partner? Als relatietherapeut merk ik dat tijd voor elkaar er veelal bij inschiet. Redenen zijn divers en soms complex. Maar de consequenties zijn in alle gevallen heel helder: geen tijd voor elkaar betekent dat het vroeg of laat niet goed gaat met de relatie.

Onder druk van de situatie, werk, kinderen, zorg voor ouders, etc,  ‘besparen we tijd op onze partner’. Hoe komt dat en wat kan jij er in jouw relatie aan doen?

Relatieproblemen? Je deelt te weinig

Eén van de belangrijkste factoren voor een duurzame relatie is, de mate van betrokkenheid. Daarmee bedoel ik in hoeverre partners zich verbonden voelen aan elkaar én bereid zijn te werken aan hun relatie en niet meteen, als het even moeizamer gaat, zeggen: voor jou tien anderen. Betrokkenheid komt niet vanzelf. Betrokkenheid ontslaat vanuit wederzijdse interesse. Je mag dat vertalen naar hoeveel deel je met elkaar. Spelen we alleen mooi weer en blijven de lastige kantjes onder de oppervlakte dan scheiden we ons, ongemerkt, af van de ander.

Een stel dat ik in therapie had deelde alles met elkaar behalve dat wat ze lastig vonden in de relatie. Ondanks alle leuke dingen die ze met elkaar deden voelden ze zich steeds meer vervreemd van de ander. Toen dit duidelijk werd begon de spannende stap om elkaar ook de minder leuke dingen te vertellen. In plaats van de gevreesde verwijdering zorgde dit nu juist voor verbinding.

Zo zijn er allerlei gebeurtenissen uit ons leven die we lastig kunnen vinden om met de ander te delen. Uit een recent onderzoek blijkt dat negatieve werkervaringen mensen minder emotioneel beschikbaar maken voor hun partner en kinderen, waardoor ze bijvoorbeeld minder goed reageren op discussies thuis. Maar ook uit mijn ervaringen met stellen merk ik dat een zeer problematische zwangerschap, burn-out, kinderen die heel veel specifieke aandacht nodig hebben, factoren kunnen zijn waar mensen uit elkaar drijven in plaats van naar elkaar toe groeien.

De vrouw had een extreem zware zwangerschap achter de rug. Zo zwaar dat ze na de derde maand al nauwelijks in staat was om van haar bed te komen. De man voelde zich verantwoordelijk voor haar en hun zoontje en ging extra hard aan het werk. Ondanks dat de intenties goed waren groeiden ze, in een periode van krap een jaar, uit elkaar. Ze voelden zich allebei in de steek gelaten door de ander. Door het daar over te hebben, de onderliggende pijn bloot te leggen, kwamen ze stap voor stap bij elkaar.

Ook dit is en voorbeeld waarin beide partners best willen, maar niet in staat bleken elkaar te bereiken en vooral bezig gingen met overleven. Nu kan je van overleven best teamwork maken, maar we zijn geneigd dat alleen te doen. Met andere woorden wanneer we het niet bewust zijn gaan we het zelf ‘oplossen’ met alle consequenties van dien.

Tijd maken dé oplossing voor relatieproblemen?

Zo gesteld is het natuurlijk te simpel, maar tegelijkertijd is het wel de belangrijkste randvoorwaarde voor een bruisende relatie. Het valt mij de laatste tijd steeds vaker op dat stellen op een terrasje of in een restaurant aan de smartphone gekluisterd zijn. Wanneer je dat doe weet je één ding zeker: de ander is er even niet voor jou. En dat is natuurlijk ook zo lastig in deze tijd, door een druk sociaal- en online leven kan je de ander volledig uit het oog verliezen. Letterlijk!

Een stel gaf aan: het is echt geweldig elke dag besteden we in ieder geval 15 minuten aan elkaar. Wat we hebben gedaan, wat ons bezig houdt. Het is echt fantastisch. We hebben zelfs weer wat vaker seks sindsdien.

Tijd met echte aandacht voor elkaar. Dit stel spreekt over 15 minuten per dag. Wat ik in mijn eigen relatie ook merk is dat het geweldig werkt om regelmatig samen wat te doen. Uit eten, een concert, naar de film dat zijn dingen waar wij allebei blij van worden. En tijdens een concert valt er weinig te praten, maar het voelt wel echt samen. Bovendien is daarvoor en daarna ook voldoende tijd.

Kortom: echte tijd maken voor elkaar is de eerste stap de tweede stap is bespreek ook echt wat er leeft. Zowel de positieve zaken als de lastige zaken. Dan kom je samen. Vanuit daar kan je verder.

Benieuwd naar wat ik voor je
kan betekenen?

Vul het contactformulier in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op (graag kort aangeven wat jouw/ jullie vraag is).

Wil je liever telefonisch contact bel dan op werkdagen tussen 8.15 en 9.00 uur

Contactgegevens

06 517 63 867
welkom@erwinsmidt.nl

Adresgegevens

Bergstraat 31
3811 NG
Amersfoort

Werkdagen maandag tot en met vrijdag tussen 9.00-18.00 uur. Online afspraken zijn ook mogelijk.

Routebeschrijving

  • Je komt tot de kern van je vraagstuk
  • Ervaren psycholoog
  • Vergoeding voor individuele sessies
  • Goed bereikbaar
  • Aangesloten bij

Erwin Smidt, Psycholoog Amersfoort geregistreerd NVPA lidErwin Smidt, psycholoog Amersfoort, lid NIP