Aandachtsherstel

Eenvoud

Tijdens de aandachtswandeling van 11-09

Inspanning

In een eerdere blog (04-09-2015) schreef ik al over terechte en onterechte aandacht. Hier wil ik graag iets aan toevoegen en dat gaat over aandachtsherstel. Dagelijks stellen we ons bloot aan e-mail, app-jes, meningen, gesprekken, reclame en het regelen van dagelijkse bezigheden. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Rust Nodig

Daarnaast wordt er ook van ons hele gerichte activiteiten gevraagd: werk, serieus gesprek, etc. Onze hersenen zijn voortdurend bezig om te bepalen wat belangrijk is. Wij realiseren ons dat niet altijd, maar het is ‘cognitieve topsport’. We merken het pas als we vermoeid raken, geïrriteerd en overspannen worden. Onze hersenen hebben rust nodig. Surfen op het internet, gamen, televisie kijken helpen juist niet om de hersenen te ontspannen. Hoewel het ontspannen lijkt, we moeten even niets, is het effect op onze hersenen het tegenovergestelde. Het is namelijk meer van hetzelfde. Het is belangrijk dat we onze hersenen loskoppelen van al die keuze stress (waar moeten we aandacht aan schenken). Nu blijkt uit onderzoek dat wandelen in de natuur één van de beste manieren is om onze hersenen los te maken van die constante roep om aandacht. Nog beter is het wanneer je tijdens die wandeling ook korte oefeningen doet om de ‘hersenen vrij te laten’. Kortom tijd voor een ‘aandachtswandeling’. Want na zo’n wandeling is aangetoond dat je aandacht, geheugen en cognitief vermogen worden versterkt!

Opt In Image
Wil je op de hoogte blijven?

Wil je de rust in je hoofd blijven ervaren?  Activiteiten, tips en inzichten die je daarbij helpen. Zo kan je opgeladen de wereld tegemoet treden!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.