Terechte en onterechte aandacht

beweging

Schoonheid is voor degene die daar aandacht voor heeft

Onterechte aandacht

Wij schenken onze aandacht altijd aan iets. Dat is onze natuur. Met onze aandacht kunnen we in het hier en nu zijn of bij datgene dat ons zorgen baart, fout is gegaan, fout zou kunnen gaan etc. Ik noem dit onterechte aandacht. Dit is de aandacht die ons laat piekeren, waardoor we slecht slapen en of een hekel aan iemand hebben. Wanneer we eenmaal in deze toestand verzeild zijn geraakt wordt het piekeren alleen maar meer/ groter. Het kan ons echt in de weg gaan zitten. Het eist steeds meer aandacht en energie van ons.

Terechte aandacht

Juiste aandacht is aanwezig zijn en in staat zijn contact te maken met jezelf en met de omgeving. Contact maken met de lucht, de regen, je geliefde. Je bewust zijn dat wat je ziet bijzonder is, telkens weer. Elke keer dat je kijkt zie je iets anders: blauwe lucht, het ontstaan van wolken, de regen en de eerste zonnestralen na een regenbui. Je kunt zoveel waarnemen. Zo kan je ook naar je partner kijken. Je kijkt en bent echt nieuwsgierig naar wat je ziet, je laat je verrassen. Normaal gesproken zijn we geneigd telkens hetzelfde te zien in iemand die we dagelijks tegenkomen. Doorgaans omdat we niet de tijd nemen om aandachtig te kijken. Al die veranderingen waarnemen die bij hem of haar langstrekken vraagt een aandachtige blik. Het ontwikkelen van een aandachtige blik vraagt rust en oefening. Dit kan je oefenen door regelmatig met aandacht in de natuur te zijn: wandelen, fietsen, zitten en kijken op een bankje langs de rivier. Het is de aandacht die je hebt en ontwikkelt die het verschil maakt.

Kijk ook eens naar: wandelen met aandacht

Opt In Image
Wil je op de hoogte blijven?

Wil je de rust in je hoofd blijven ervaren?  Activiteiten, tips en inzichten die je daarbij helpen. Zo kan je opgeladen de wereld tegemoet treden!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.