Zoeken naar betekenis

betekenis zoekenBetekenis

De zen boeddhistische traditie kent de plaatjes van de os. Ze zijn bedoeld om de geestelijke ontwikkeling op de zen weg in beeld te brengen. In totaal zijn er 10 plaatjes. Het eerste plaatje heet: de os is zoekgeraakt de herder probeert hem terug te vinden. In de kern gaat dit plaatje over het verlangen naar betekenis in het leven zonder te weten waar te zoeken. Alle materiële dingen lijken er te zijn en toch knaagt er iets. Wat te doen? De versregels die bij dit plaatje horen zijn: Alleen in de wildernis in de dichtheid van het bos zoek ik de os. Eindeloze zwerftocht langs smalle wegen en steile heuvels. Moe en moedeloos weet ik niet waar te gaan.

Betekenisvol

Wanneer je op zoek gaat vermoed je dat er iets te vinden is. In de kern ligt daar de hoop en de mogelijkheid op een voller leven. Materieel kan alle op orde zijn, maar dat hoeft niet noodzakelijkerwijs te betekenen dat je leven op orde is. Waarom ben ik hier, wat doe ik er toe, zijn vragen die soms in het achterhoofd klinken. Je drukt ze weg omdat ze zo ingewikkeld zijn om te beantwoorden. Met de doelgerichtheid uit je dagelijks leven treed je ook dit vraagstuk tegemoet. Je vindt activiteiten: mindfulness, yoga, trainingen die de spirituele waarheid voor je zeggen te hebben. Nu kunnen yoga en mindfulness heel behulpzaam zijn, maar niet wanneer je daar een beloning van verwacht. De boeddha zei dat wij allen een Boeddha in ons hebben. Met andere woorden je hoeft niet te zoeken het is er al.

De Weg

Ik weet het, ik heb het niet makkelijker voor je gemaakt. Alles is er al, maar dat is makkelijk gezegd, waarom zie je dat dan niet?  Er is niet één oplossing. Wel een weg. Op die weg is het van belang dat wat je vooral te leren hebt is al die oordelen die je hebt te laten voor wat ze zijn. Het leven is in jou en kan je dat volledig toelaten. Wanneer je je dat realiseert kunnen meditatie, en yoga heel behulpzaam zijn. Dan is je ademhaling leidend, is er geen vooropgezet doel en kan het leven stromen. Dat is er niet in één keer.

Wanneer je dit dilemma op een heel eenvoudige en treffende manier in beeld wil hebben kijk eens naar: Waar is mijn aandacht 

Wil je je aandacht en aanwezigheid oefenen da dan mee Wandelen met Aandacht

Mocht je vragen hebben. Je bent altijd welkom.

 

Erwin

Opt In Image
Wil je op de hoogte blijven?

Wil je de rust in je hoofd blijven ervaren?  Activiteiten, tips en inzichten die je daarbij helpen. Zo kan je opgeladen de wereld tegemoet treden!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.