Durf je kwetsbaar op te stellen

kwetsbaar opstellenDie tip heb je vast al eens gehoord. Dat dit één van de belangrijkste factoren is om een goede relatie te hebben is wat veel mensen zich niet realiseren. Want wat kan er gebeuren als je niet zegt wat je voelt of (stiekem) denkt. Ja inderdaad, op dat moment zijn we bang om niet gehoord te worden of om niet gezien te worden. Kortom afgewezen te worden. Dus houdt je zaken die er voor jou echt toe doen liever voor je.

Een stel dat al enige tijd bij mij in therapie is kwam met de mededeling in de eerste sessie: “we hebben nooit ruzie”. Ik kon horen dat ze daar trots op waren toen ze dat vertelden. Gedurende de gesprekken bleek dat hun relatie steeds vlakker was geworden. Steeds minder intimiteit. Zo waren de sessies tot dan toe ook. Het kabbelde voort. Totdat ik aan haar vroeg wat wil je dan echt? En zij zei: “ik zou zo graag willen dat hij naast me komt zitten en me even vasthoudt, maar ik durf dat niet te vragen want hij wil dat toch niet. Dan denkt hij vast dan komt ze weer met haar gedoe”. Vervolgens gaf ze aan dat ze dan vaak televisie ging kijken en dat hij dan naar boven ging om achter de computer te zitten. En telkens was daar die teleurstelling die ze dan maar liever wegslikte. Tijdens deze sessie vroeg ik haar om de vraag of haar vriend naast haar wilde komen te zitten aan haar vriend te stellen. Met de tranen in haar ogen stamelde ze: “wil je naast me zitten”. Zichtbaar geroerd zei hij: “natuurlijk wil ik dat”.

Jezelf afsluiten in de relatie

Dat is wat we doen. Teleurgesteld op basis van eerdere ervaringen stoppen we met vragen wat we willen. Stoppen we onze verlangens weg. Wat we dan misschien wel weten, maar ons zeker niet vaak realiseren is dat het wegstoppen van die verlangens consequenties heeft. Wat we doen is onszelf een beetje afsluiten. We besluiten onbewust minder kwetsbaar te zijn zodat we ons ook niet afgewezen hoeven voelen. In dit soort situaties is één keer een incident, twee keer geen toeval en drie keer een patroon. Met andere woorden je hoeft maar drie keer niet aan te geven wat je echt wil op een gebied in je relatie en het is al een gewoonte aan het worden. Er is altijd een weg terug. Durf deze te bewandelen.

Hoe kwetsbaar kunnen zijn

Wanneer je je kwetsbaar op wil stellen wat kan je dan doen? Het beste wat je jezelf kan geven is regelmatig in je relatie de vraag stellen: “wat wil ik/ wat is mijn verlangen?”. Het helpt als je dat voor jezelf opschrijft. Vervolgens vraag je jezelf: “Vertel/ vraag ik dat ook en/ of durf ik dat te vragen aan de ander?” Wanneer je merkt dat je het lastig vindt om zaken die jij belangrijk vindt ook in de relatie in te brengen dan kan het helpen dit eerst met een vriend(in) te bespreken. Wanneer je het eenmaal geuit hebt is het namelijk makkelijker om het ook een tweede keer te doen, maar dan met je partner. Let op! Dit is echt iets heel anders dan klagen bij een vriend(in) over je relatie J. Klagen betekent eigenlijk altijd dat je er geen vertrouwen in hebt dat er iets met jouw inbreng wordt gedaan. Mocht de drempel na het gesprek met een vriend(in) nog steeds te hoog zijn dan is er iets anders aan de hand. Wellicht voel je je niet veilig genoeg, heb je niet voldoende zelfvertrouwen. Dan is het goed om een afspraak te maken met mij in plaats van te wachten en het probleem groter te laten worden. Want kwetsbaar kunnen zijn in een relatie is de basis voor een goede relatie.

Succes ermee! Erwin

Eenvoudige tips om je relatie te verbeteren

Concrete tips waarmee je gelijk aan de slag kunt. Een betere relatie begint nu!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.