Mededogen

Mededogen met jezelf

Mededogen met jezelf

Mededogen is het vermogen mee te voelen, niet te oordelen, compassie te hebben. Soms zijn dat grote begrippen. Ik wil het in dit geval vooral met je hebben over zelfmededogen. Mild zijn naar jezelf helpt en geeft je de gelegenheid daadwerkelijk compassievol naar je omgeving te zijn. Ik zou hier eerst willen beginnen met een voorbeeld. Afgelopen week sprak ik een man die, zo vond zijn leidinggevende, gecoacht moest worden. In ons gesprek vroeg ik hem: “wat zijn je kwaliteiten?”. Hij antwoordde: “waar ze niet tevreden over zijn …”. Dit zat zo diep in hem en het zit vaak zo in ons denken. We beschouwen onszelf vanuit onze omgeving en kunnen daarin soms heel slecht zien waarin we zelf uniek en geweldig zijn. “Het moet beter. Het is niet goed genoeg”. Mag ik deze vraag eens aan jou als lezer stellen: “Zeg eens hardop waarin jij geweldig bent?” Lukt het om het hardop te zeggen? Is het mogelijk om hierin oprecht te zijn? Maak je het niet groter of kleiner dan dat het in werkelijkheid is?

Zie wat er is

We vestigen onze aandacht  op wat niet is. Anders gezegd een tekort. Een vorm van verlies. In gesprekken met cliënten merk ik dat meer dan eens de ‘sport metafoor’ erbij wordt gehaald. Kort gezegd, je traint harder, meer en of beter waardoor je betere prestaties haalt. Wanneer je er zo naar kijkt lijkt het alsof je maakbaar bent. Wanneer je maar voldoende wil dan kan je meer/ beter.

Mededogen met jezelf hebben begint met waardering hebben met wie jij bent, hoe uniek jij bent, met je mooie en met je lelijke kanten. Ja vooral ook die! In deze blog wil ik je op weg helpen met mededogen naar je zelf te kijken. Door twee coupletten uit een prachtig gedicht van Derek Walcott (love after love, 1986) met je te delen:

Love after Love

Eens komt de tijd

Dat je vol blijdschap

Jezelf begroet, aankomend

bij je eigen deur, in je eigen spiegel,

en elk glimlacht om elkanders welkom

en zegt: ga zitten. Eet wat.

Opnieuw zul je van de vreemde houden die ooit je zelf was.

Geef wijn. Geef brood. Geef je hart weer terug

aan zichzelf, aan de vreemde die van je hield.

 

 

 

Benieuwd naar wat ik voor je
kan betekenen?

Vul het contactformulier in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op (graag kort aangeven wat jouw/ jullie vraag is). Op dit moment is de wachttijd ongeveer 7 weken.

Wil je liever telefonisch contact bel dan op werkdagen tussen 8.15 en 9.00 uur

Contactgegevens

06 517 63 867
welkom@erwinsmidt.nl

Adresgegevens

Bergstraat 31
3811 NG
Amersfoort

Werkdagen maandag tot en met vrijdag tussen 9.00-18.00 uur. Online afspraken zijn ook mogelijk.

Routebeschrijving

  • Je komt tot de kern van je vraagstuk
  • Ervaren psycholoog
  • Vergoeding voor individuele sessies
  • Goed bereikbaar
  • Aangesloten bij

Erwin Smidt, Psycholoog Amersfoort geregistreerd NVPA lidErwin Smidt, psycholoog Amersfoort, lid NIP