Gelukkig in het huidige moment verblijven

Soms zie je ineens wat er bijzonder is

Oplettend zijn

Door oplettend te zijn, kunnen wij met wonderbaarlijke dingen contact maken. Dan ontstaat onze vreugde vanzelf. In het Boeddhisme wordt een prachtig onderscheid tussen vreugde en geluk gemaakt. Vreugde is primair de ervaring in de geest, terwijl geluk gaat over de ervaring in lichaam en geest. Voorbeeld: wanneer je door de woestijn loopt en je ziet ineens een oase met helder water, dan ervaar je vreugde. Wanneer je het water drinkt ervaar je geluk. Gelukkig in het huidige moment verblijven is telkens opnieuw mogelijk.

Het is opvallend hoe vaak we dat vergeten. Vergeten gelukkig te zijn in het moment. Je hoeft alleen maar je ogen te openen om de bomen te zien, het zand, de paden en de klei. De vogels te horen of de geur van het bos op te snuiven. Door oplettend te zijn kan je hier contact mee maken.

Vast Houden

Stel je voor dat je al deze ervaringen vast wil houden, in een blikje wil stoppen. Dan is er al snel niets meer van over. De wind die waaide wordt verschraalde lucht in blik, de bloem verdort. Wanneer ik het zo schrijf denk je: nee natuurlijk doe ik dat niet. Helaas proberen we maar al te vaak vast te houden aan dat wat er was, zonder verandering toe te staan. Juist met hen van wie we houden: familie of onze partner. Hij of zij moet blijven zoals ‘tie’ is. Zo hebben we hem of haar tenslotte leren kennen. Ondertussen verdort de ander. Elke dag een beetje. Wat we ons niet realiseren is dat we zelf ook dor worden. We kunnen de ander niet vasthouden wanneer we zelf niet ook stil staan. Tegelijkertijd is het bijzonder: wanneer je in het bos loopt pak je ook niet de blaadjes op om ze aan de boom te plakken :).

Ook als we wandelen, fietsen etc. doen we iets soortgelijks. We kijken niet meer. Want we hebben het al gezien. Zelf woon ik in Amersfoort. Een oude stad, stadsmuren en veel historie. Vorige week liep ik door de stad en het was slecht weer. Grijs, waaien en gelukkig wel droog. In de stad zag ik een oudere vrouw foto’s maken van de huizen. Ik dacht wat is zij toch aan het doen? Toen ik goed naar de gevels keek zag ik dat de voegen onregelmatig waren, de bakstenen uit veel verschillende kleuren rood bestonden en de bovenramen van glas in lood waren. In drie verschillende huizen was zoveel variatie, prachtig. Dankzij deze vrouw kon ik dit weer opnieuw zien. Het is prettig om te weten dat deze ervaring altijd dichtbij is, het gaat er alleen om dat je er contact mee maakt, dat je het toelaat.

In beweging komen

Wat ik hier vooral mee bedoel is dat gelukkig in het huidige moment verblijven elk moment kan worden ingezet. Ook al ben je dat al heel lang vergeten te doen. Figuurlijk, maar zeker ook letterlijk.

Uit onderzoek blijkt dat wandelen goed is voor de creativiteit. Mensen die in hun pauze wandelen zijn creatiever en gelukkiger dan mensen die achter hun bureau blijven zitten. Daarom kan wandelcoaching zo effectief zijn.

 

De winterboom is stil aan

klaar te groeien wachtend op die groene waas.

In een tijd dat alles anders wordt,

Kijk! anders is dit ook voorbij

Is het net te laat, helaas.

 

Benieuwd naar wat ik voor je
kan betekenen?

Vul het contactformulier in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op (graag kort aangeven wat jouw/ jullie vraag is). Op dit moment is de wachttijd ongeveer 7 weken.

Wil je liever telefonisch contact? Bel dan op werkdagen tussen 8.15 en 9.00 uur

Contactgegevens

06 517 63 867
welkom@erwinsmidt.nl

Adresgegevens

Bergstraat 31
3811 NG
Amersfoort

Werkdagen maandag tot en met vrijdag tussen 9.00-18.00 uur. Online afspraken zijn ook mogelijk.

Routebeschrijving

  • Je komt tot de kern van je vraagstuk
  • Ervaren psycholoog
  • Vergoeding voor individuele sessies
  • Goed bereikbaar
  • Aangesloten bij

Erwin Smidt, Psycholoog Amersfoort geregistreerd NVPA lidErwin Smidt, psycholoog Amersfoort, lid NIP