Zorg voor je emoties, zorg voor jezelf

Zorgen voor je emoties

Lijden

Wanneer we ziek zijn, lijden we. Wanneer onze naaste overlijdt, lijden we. Onze boosheid, arrogantie, achterdocht, jaloezie en onwetendheid doen ons lijden. Soms ook zullen we toe moeten geven dat we gewend zijn geraakt aan die enorme golf van negatieve emoties. Zo is het nu eenmaal, maar kan het ook anders? Wat kan ons van ons lijden bevrijden. Hoe kunnen we stoppen?

Maar zeggen mensen dan tegen mij: “ik kan toch niet beter worden”, “mijn geliefde komt toch nooit meer terug”. Dat klopt deze zaken behoren tot jouw leven. Hoe kan je anders met jouw leven omgaan?

Angst houd je gevangen

“Was het maar gister, wordt het maar nooit morgen”
Angst of verdriet houden je gevangen. Bij de één is dat het verleden, bij de ander is dat de toekomst. Bij de één is er dat wat je had en bij de ander dat wat zal komen. Ja zeggen mensen dan tegen me: “ik moet ook loslaten”.  Wanneer je een extreem zwaar voorwerp in je handen hebt en iemand anders zegt tegen je dat je moet loslaten verwacht je dat als je loslaat dat je jezelf verwond. Dus je laat niet los! Vasthouden aan negatieve emoties gaat je niet helpen. “Moeten” loslaten ook niet. Bijna onmerkbaar herhalen we onszelf en zijn we bezig onze negatieve emoties tot een gewoonte te maken. Met onze aandacht zij we in het verleden of in de toekomst en zien vandaag met een wazige blik. Heel vaak realiseren we dit onszelf wel en willen we er vanaf. Liefst nu. Net zoals de auto naar de garage gaat en gemaakt is wanneer deze terugkomt. Zo willen we ook met onszelf omgaan. Wanneer we dit van onszelf kunnen zien zijn er drie dingen die we kunnen doen om daadwerkelijk anders met de situatie om te gaan. De eerste en belangrijkste is: Er is geen enkelvoudige oplossing! Of anders gezegd: jij bent geen auto.

Zorg voor je emoties

De tweede stap is, zorg voor je emoties. Wat betekent dat dan? Dat betekent dat jezelf volledig toe mag geven dat de ander heel erg mist, of dat je heel bang bent voor wat komen gaat. Omarm wat er is en zeg tegen jezelf: “ik ben bang om dood te gaan”, “Ik weet dat ik bang ben en kan deze angst onder ogen zien”.

Leer te stoppen

De derde stap is, stoppen. De kunst van het stoppen kun je leren. Wanneer we kunnen stoppen kunnen we onze gewoontes stoppen. Wanneer we onze gewoontes kunnen stoppen komt er ruimte om de vreugde van vandaag binnen te laten. Je stop niet door “stop” te zeggen. Elk bevel roept weerstand op. Je leert te stoppen door oplettend te ademen, te lopen. De frisse buitenlucht in te ademen en te kunnen ervaren dat dit moment anders is dan gister of morgen.

 

Benieuwd naar wat ik voor je
kan betekenen?

Vul het contactformulier in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op (graag kort aangeven wat jouw/ jullie vraag is). Vanaf juni 2024 is er wegens drukte helaas een intakestop.

Wil je liever telefonisch contact? Bel dan op werkdagen tussen 8.15 en 9.00 uur

Contactgegevens

06 517 63 867
welkom@erwinsmidt.nl

Adresgegevens

Bergstraat 31
3811 NG
Amersfoort

Werkdagen maandag tot en met vrijdag tussen 9.00-18.00 uur. Online afspraken zijn ook mogelijk.

Routebeschrijving

  • Je komt tot de kern van je vraagstuk
  • Ervaren psycholoog
  • Vergoeding voor individuele sessies
  • Goed bereikbaar
  • Aangesloten bij

Erwin Smidt, Psycholoog Amersfoort geregistreerd NVPA lidErwin Smidt, psycholoog Amersfoort, lid NIP