Zoeken naar betekenis

Zoeken naar betekenis vraagt vooral geduld

Betekenis

De zen boeddhistische traditie kent de plaatjes van de os. Ze zijn bedoeld om de geestelijke ontwikkeling op de zen weg in beeld te brengen. In totaal zijn er 10 plaatjes. Het eerste plaatje heet: de os is zoekgeraakt de herder probeert hem terug te vinden. In de kern gaat dit plaatje over het verlangen naar betekenis in het leven zonder te weten waar te zoeken. Alle materiële dingen lijken er te zijn en toch knaagt er iets. Wat te doen? De versregels die bij dit plaatje horen zijn: Alleen in de wildernis in de dichtheid van het bos zoek ik de os. Eindeloze zwerftocht langs smalle wegen en steile heuvels. Moe en moedeloos weet ik niet waar te gaan.

Hoe is jouw leven?

Wanneer je op zoek gaat vermoed je dat er iets te vinden is. In de kern ligt daar de hoop en de mogelijkheid op een voller leven. Materieel kan alle op orde zijn, maar dat hoeft niet noodzakelijkerwijs te betekenen dat je leven op orde is. Waarom ben ik hier, wat doe ik er toe, zijn vragen die soms in het achterhoofd klinken. Je drukt ze weg omdat ze zo ingewikkeld zijn om te beantwoorden. Met de doelgerichtheid uit je dagelijks leven treed je ook dit vraagstuk tegemoet. Je vindt activiteiten: mindfulness, yoga, trainingen die de spirituele waarheid voor je zeggen te hebben. Nu kunnen yoga en mindfulness heel behulpzaam zijn, maar niet wanneer je daar een beloning van verwacht. De boeddha zei dat wij allen een Boeddha in ons hebben. Met andere woorden je hoeft niet te zoeken het is er al.

De Weg

Ik weet het, ik heb het niet makkelijker voor je gemaakt. Alles is er al, maar dat is makkelijk gezegd, waarom zie je dat dan niet?  Er is niet één oplossing. Wel een weg. Op die weg is het van belang dat wat je vooral te leren hebt is al die oordelen die je hebt te laten voor wat ze zijn. Het leven is in jou en kan je dat volledig toelaten. Wanneer je je dat realiseert kunnen meditatie, en yoga heel behulpzaam zijn. Dan is je ademhaling leidend, is er geen vooropgezet doel en kan het leven stromen. Dat is er niet in één keer. Lees ook zeker de blog over mild zijn, mild zijn naar jezelf en mild naar de ander.

Benieuwd naar wat ik voor je
kan betekenen?

Vul het contactformulier in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op (graag kort aangeven wat jouw/ jullie vraag is). Op dit moment is de wachttijd ongeveer 7 weken.

Wil je liever telefonisch contact? Bel dan op werkdagen tussen 8.15 en 9.00 uur

Contactgegevens

06 517 63 867
welkom@erwinsmidt.nl

Adresgegevens

Bergstraat 31
3811 NG
Amersfoort

Werkdagen maandag tot en met vrijdag tussen 9.00-18.00 uur. Online afspraken zijn ook mogelijk.

Routebeschrijving

  • Je komt tot de kern van je vraagstuk
  • Ervaren psycholoog
  • Vergoeding voor individuele sessies
  • Goed bereikbaar
  • Aangesloten bij

Erwin Smidt, Psycholoog Amersfoort geregistreerd NVPA lidErwin Smidt, psycholoog Amersfoort, lid NIP