Relatietherapie voor jonge stellen

Relatietherapie voor jonge stellen

Opmars jonge stellen

Als het even niet lekker loopt in je relatie denk je misschien niet gelijk aan therapie. Relatietherapie voor jonge stellen klinkt wellicht vreemd. ,,Want dat is toch iets wat alleen stellen doen die al twintig jaar getrouwd zijn?” Nou, niet dus. Verschillende relatietherapeuten zien de laatste jaren steeds meer jonge stellen in hun praktijk. Psycholoog en relatietherapeut Erwin Smidt heeft zijn eigen praktijk in Amersfoort en heeft de laatste jaren twee duidelijke trends gezien. ,,Wat ik de laatste tijd steeds vaker zie is dat er meer mannen zijn die contact opnemen. Een andere trend is dat ik behoorlijk veel jonge mensen zie, geen veertigers maar mensen tussen de 25-30 jaar,” zegt Erwin Smidt aan Metro. ,,Mannen nemen steeds vaker het initiatief en willen bewust aan hun relatie werken.”

De lat ligt te hoog

Volgens Erwin Smidt hebben jongeren van deze tijd, hogere verwachtingen. ,,Alles moet perfect zijn. Als het even niet perfect is, dan maken ze zich zorgen. De lat ligt vaak heel erg hoog en dan komen er discussies, vaak over de kleinste dingen. Maar op den duur kunnen die irritaties wel tot een groter probleem leiden, en dat kan voor teleurstellingen en problemen binnen je relatie zorgen.” Ook social media kan van invloed zijn. ,,Op social media lijkt het allemaal perfect. Als je dat gaat vergelijken met je eigen leven, dan raak je gegarandeerd teleurgesteld.”

Een kreet die ik meermaals hoor is: “ik zou willen dat het allemaal vanzelf gaat”. Het gaat niet vanzelf. In een relatie moet je voortdurend investeren. Wij zijn van nature gewoonte wezens en juist dat maakt dat er patronen in relaties ontstaan. Zowel positieve als schadelijke patronen.

Terugkerende conflicten en problemen als vreemdgaan, sleur, komst van een kind, carrière switch, ziekte, heftige gebeurtenis, problemen met intimiteit, uiteenlopende dromen en verwachtingen, het kunnen allemaal aanleidingen zijn waardoor een relatie onder spanning komt te staan.

Ga het gesprek met elkaar aan

We hebben er niet altijd zin in. Wanneer we niet anders kunnen zijn we vooral bezig om ons gelijk te halen omdat de emoties te hoog zijn opgelopen. Gesprekken met elkaar vormen een belangrijke  kern van elke relatie. Wanneer je bereid bent om verschillen te onderzoeken blijft je relatie leven. Wanneer je daar geen tijd voor neemt is er een reëel risico dat je elkaar gedoogt of de tent uitvecht.  Wij zoeken een relatie op omdat we ons geborgen en verbonden willen voelen. Veiligheid en erkenning zoeken alvorens we echt uitdagingen aan kunnen gaan. Kortom je moet weten wat je aan elkaar hebt. Wanneer daar twijfel over is komt de relatie onder druk te staan.

Lisa Vermeij schrijft in haar artikel dat het goed is om er op tijd bij te zijn. Niet alleen als het behoorlijk fout zit want dan wordt het lastiger om uit het dal te komen. Zij schrijft het zo:

Relatietherapie voor jonge stellen: relatie-APK

Relatietherapie heeft lange tijd het stigma gehad van iets negatiefs, want als je in therapie bent, dan zou er wel iets niet kloppen. Vaak gaan mensen pas actie ondernemen, als er echt iets aan de hand is, maar dan is het eigenlijk al te laat. Juist als je relatie goed gaat, wil je dat het goed blijft gaan. Waarom zou je dan niet wat handvaten aangrijpen om je relatie nog sterker te maken? Zie het als een soort APK voor je relatie!

Eigenlijk roept zij op tot eerder in gesprek gaan waardoor de therapie ook veel korter kan. Ik vind het een mooi idee.

 

Benieuwd naar wat ik voor je
kan betekenen?

Vul het contactformulier in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op (graag kort aangeven wat jouw/ jullie vraag is). Vanaf juni 2024 is er wegens drukte helaas een intakestop.

Wil je liever telefonisch contact? Bel dan op werkdagen tussen 8.15 en 9.00 uur

Contactgegevens

06 517 63 867
welkom@erwinsmidt.nl

Adresgegevens

Bergstraat 31
3811 NG
Amersfoort

Werkdagen maandag tot en met vrijdag tussen 9.00-18.00 uur. Online afspraken zijn ook mogelijk.

Routebeschrijving

  • Je komt tot de kern van je vraagstuk
  • Ervaren psycholoog
  • Vergoeding voor individuele sessies
  • Goed bereikbaar
  • Aangesloten bij

Erwin Smidt, Psycholoog Amersfoort geregistreerd NVPA lidErwin Smidt, psycholoog Amersfoort, lid NIP