Durf je kwetsbaar op te stellen

Durf je kwetsbaar op te stellen

Veel gehoorde tip

Durf je kwetsbaar op te stellen, die tip heb je vast al eens gehoord. Kwets baar durven zijn is misschien wel de belangrijkste factor voor een goede relatie. De angst is dat de ander je afkeurt als je zegt wat je denkt of voelt. Dat je aan het zeuren bent. Bang dat het tegen je gebruikt wordt. Kort gezegd, bang om niet gehoord te worden of om niet gezien te worden. Je houdt zaken die er voor jou echt toe doen liever voor je.

Een stel dat al enige tijd bij mij in therapie is kwam met de mededeling in de eerste sessie: “we hebben nooit ruzie”. Ik kon horen dat ze daar trots op waren toen ze dat vertelden. Gedurende de gesprekken bleek dat hun relatie steeds vlakker was geworden. Steeds minder intimiteit. Zo waren de sessies tot dan toe ook. Het kabbelde voort. Totdat ik aan haar vroeg wat wil je dan echt? En zij zei: “ik zou zo graag willen dat hij naast me komt zitten en me even vasthoudt, maar ik durf dat niet te vragen want hij wil dat toch niet. Dan denkt hij vast dan komt ze weer met haar gedoe”. Vervolgens gaf ze aan dat ze dan vaak televisie ging kijken en dat hij dan naar boven ging om achter de computer te zitten. En telkens was daar die teleurstelling die ze dan maar liever wegslikte. Tijdens deze sessie vroeg ik haar om de vraag of haar vriend naast haar wilde komen te zitten aan haar vriend te stellen. Met de tranen in haar ogen stamelde ze: “wil je naast me zitten”. Zichtbaar geroerd zei hij: “natuurlijk wil ik dat”.

Jezelf afsluiten in de relatie

Dat is wat we doen. Teleurgesteld op basis van eerdere ervaringen stoppen we met vragen wat we willen. Stoppen we onze verlangens weg. Helaas heeft het wegstoppen van verlangens ook consequenties. We sluiten onszelf af. Telkens een beetje meer. Misschien heb je wel eens gehoord van de uitspaak één keer is een incident, twee keer geen toeval en drie keer een patroon. Met andere woorden je hoeft maar drie keer niet aan te geven wat je echt wil op een gebied in je relatie en het is al een gewoonte aan het worden. Er is altijd een weg terug. Durf deze te bewandelen.

Durf je kwetsbaar op te stellen

Wanneer je je kwetsbaar op wil stellen wat kan je dan doen? Het beste wat je jezelf kan geven is regelmatig in je relatie de vraag stellen: “wat wil ik/ wat is mijn verlangen?”. Het helpt als je dat voor jezelf opschrijft. Vervolgens vraag je jezelf: “Vertel/ vraag ik dat ook en/ of durf ik dat te vragen aan de ander?” Wanneer je merkt dat je het lastig vindt om zaken die jij belangrijk vindt ook in de relatie in te brengen dan kan het helpen dit eerst met een vriend(in) te bespreken. Wanneer je het eenmaal geuit hebt is het namelijk makkelijker om het ook een tweede keer te doen, maar dan met je partner. Let op! Dit is echt iets heel anders dan klagen bij een vriend(in) over je relatie. Klagen betekent eigenlijk altijd dat je er geen vertrouwen in hebt dat er iets met jouw inbreng wordt gedaan. Mocht de drempel na het gesprek met een vriend(in) nog steeds te hoog zijn dan is er iets anders aan de hand. Wellicht voel je je niet veilig genoeg, heb je niet voldoende zelfvertrouwen. Dan is het goed om een afspraak te maken met mij in plaats van te wachten en het probleem groter te laten worden. Want kwetsbaar kunnen zijn in een relatie is de basis voor een goede relatie.

Benieuwd naar wat ik voor je
kan betekenen?

Vul het contactformulier in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op (graag kort aangeven wat jouw/ jullie vraag is).

Wil je liever telefonisch contact bel dan op werkdagen tussen 8.15 en 9.00 uur

Contactgegevens

06 517 63 867
welkom@erwinsmidt.nl

Adresgegevens

Bergstraat 31
3811 NG
Amersfoort

Werkdagen maandag tot en met vrijdag tussen 9.00-18.00 uur. Online afspraken zijn ook mogelijk.

Routebeschrijving

  • Je komt tot de kern van je vraagstuk
  • Ervaren psycholoog
  • Vergoeding voor individuele sessies
  • Goed bereikbaar
  • Aangesloten bij

Erwin Smidt, Psycholoog Amersfoort geregistreerd NVPA lidErwin Smidt, psycholoog Amersfoort, lid NIP