Stress en burn-out bij jongeren

Stress en burn-out bij jongeren

Mentale druk op jongeren

De mentale druk op jongeren en jong volwassenen neemt dusdanig toe dat hun gezondheid eronder dreigt te lijden (RIVM, juni 2018, over de toekomst van de gezondheid van Nederland). Stress en burn-out bij jongeren neemt volgens de statistieken toe. Zelf beschik ik natuurlijk niet over cijfers, maar wat me wel opvalt is dat de mensen die ik binnenkrijg met een burn-out steeds jonger worden. Op dit moment heb ik drie 21-jarigen in therapie. En eerlijk gezegd vind ik dat veel.

Een van de belangrijkste redenen volgens het RIVM dat de mentale druk toeneemt en studenten meer overspannen raken is de druk om te presteren. Sneller studeren, bijbaan doordat er geen basisbeurs voorhanden is, bindend studieadvies, cv building (interessante bijbanen voor op het cv). Factoren te over waar jij niet zomaar iets aan kan veranderen. Waar je wel iets mee kan is de manier waarop je met die druk omgaat. In dit blog geef ik een aantal handreikingen. Maar eerst is het belangrijk signalen die je krijgt te herkennen.

Signalen die op een structureel te hoog stress niveau wijzen

Gaat het (in)slapen niet gemakkelijk? Wordt je ’s nachts regelmatig wakker. Gebeurt dat niet een keer, maar meer dan drie maal per week dan is het belangrijk dat je jezelf serieus gaat nemen. Tenzij er andere heel duidelijk aanwijsbare oorzaken zijn is dit een teken dat je het rustiger aan moet gaan doen.

Ben je vaak aan het piekeren en als je eenmaal piekert kan je er dan niet of nauwelijks meer mee stoppen. Waar denk je dan aan, wat houdt je bezig en waar maak je zorgen over? Veel piekeren kan een belangrijke aanwijzing zijn dat de boog veel te strak gespannen staat. Tijd om gas terug te nemen dus.

Lukt het je niet om even rustig te gaan zitten. Word je dan onmiddellijk onrustig. Wil je iets doen? Wanneer je dit heel je leven (vanaf de basisschool) al hebt gehad kan dit op iets anders wijzen, maar als dit gedrag is dat je in het laatste jaar ontwikkeld hebt betekent het alweer dat het stressniveau in je lijf te hoog is.

Raak je zonder aanwijsbare reden in paniek of moet je zomaar huilen. Dan zijn er heel veel reden om het een aantal weken rustig aan te doen. Schakel terug, nu kan het nog! Het kan namelijk heel goed dat je op weg bent naar een burn-out.

Vergelijken met anderen de grootste valkuil

Eén van de grootste problemen is dat we ons steeds meer en meer met anderen vergelijken. Sociale media helpen daar beslist aan mee. Geweldige verhalen (in woord en beeld) waar je niet weet wat daar achter zit, maar die wel als effect hebben dat wil ik ook, dat kan ik ook.

De jongeren in mijn praktijk hebben daar veel last van. Ze zien of denken te zien dat anderen het ook kunnen (of erger nog) beter kunnen. Ergens is het idee dat we de boot missen wanneer we rustig aan doen. Het helpt wanneer je jezelf de vraag stelt: “Wat kan ik in plaats van wat wil ik”. In willen zit altijd het element wat je zou moeten kunnen. Het gunt je geen moment rust.

Eén van de jongeren zei tegen me: “ik ga liever niet even zitten, want dan voel ik pas hoe moe ik ben”. Dan is het dus juist de tijd om te gaan zitten. Wanneer je nooit eens stilstaat heb je geen idee waar je naar toe gaat. Met andere woorden stel je jezelf de vraag: “hoe gaat het met me en wat heb ik nodig”.

Wat heb je nodig?

Wanneer ik deze laatste vraag aan jongeren stel vallen ze vaak steil achterover: “hoezo, wat heb ik nodig, wat is dat nou voor domme vraag”. Ik geef eigenlijk altijd toe dat het een domme vraag is, maar stel ‘em’ toch :). Want als je niet weet wat je nodig hebt kan nooit echt tot iets komen! Deze vraag is ook niet de oplossing tot alles. Het is het begin om anders met de prestatiedwang om te gaan. Nadal zei dit in een recent interview heel treffend: “ik ga er niet van uit dat de kinderen op mijn tennisschool toptennissers worden. Ik hoop dat ze goede mensen worden en daar wil ik aan bijdragen”. Tot zover de visie van één van de meest succesvolle toptennissers van dit moment. Kortom wat kan jij?

Mocht je daar vragen over hebben dan hoor ik ze graag

Benieuwd naar wat ik voor je
kan betekenen?

Vul het contactformulier in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op (graag kort aangeven wat jouw/ jullie vraag is). Vanaf juni 2024 is er wegens drukte helaas een intakestop.

Wil je liever telefonisch contact? Bel dan op werkdagen tussen 8.15 en 9.00 uur

Contactgegevens

06 517 63 867
welkom@erwinsmidt.nl

Adresgegevens

Bergstraat 31
3811 NG
Amersfoort

Werkdagen maandag tot en met vrijdag tussen 9.00-18.00 uur. Online afspraken zijn ook mogelijk.

Routebeschrijving

  • Je komt tot de kern van je vraagstuk
  • Ervaren psycholoog
  • Vergoeding voor individuele sessies
  • Goed bereikbaar
  • Aangesloten bij

Erwin Smidt, Psycholoog Amersfoort geregistreerd NVPA lidErwin Smidt, psycholoog Amersfoort, lid NIP