Contact maken

Contact maken in de relatie is de start van het herstellen van vertrouwen

Het lijkt eenvoudig

Contact maken lijkt eenvoudig in een relatie . Laat ik eerlijk zijn, het hoeft niet ingewikkeld te zijn.  Regelmatig zie ik echter stellen langskomen die nauwelijks meer contact hebben met elkaar. Behalve als het gaat om regel- en afstem zaken in het gezin.

Katja en Sim on kwamen bij me met de mededeling dat ze 18 jaar een relatie hadden maar dat het de laatste 4 jaar niet veel meer voorstelde. Ze vertelden me dat ze het wel hadden over de ‘kookbeurt’, de ontwikkeling van de kinderen, maar nooit een gesprek over henzelf. “We zijn ook heel erg op onze eigen ruimte gesteld” vertrouwden ze me toe.

Snelle oplossing

Het ‘recept’ lijkt dan heel simpel: ga met elkaar praten. Natuurlijk hebben ze dat ook zelf wel eens bedacht. Zijn samen een weekendje weg geweest, maar al met al bloed het na verloop van tijd toch dood. Een andere tip die voor de hand ligt is: stop met de relatie. Er zijn genoeg stellen die dat doen. We passen niet meer bij elkaar is het idee. Wanneer het eerste niet echt werkt en de tweede tip niet hetgeen is wat je diep in je hart wil wordt het lastig. Dan kom je in een niemandsland. Het gaat niet goed en het gaat niet slecht. In dit niemandsland kan je lang verblijven. Katja en Simon realiseren zich dat al drie jaar.

Met nieuwjaar 2014 zeiden we tegen elkaar: “we hebben nauwelijks contact met elkaar, het gaat niet echt goed tussen ons”, aldus Katja. “Ja’”zegt Simon, “vroeger praatten we heel veel met elkaar, nu weet ik soms niet eens wat ik tegen je moet zeggen”.

Het echte probleem

Weten waar het stokt en vervolgens de vinger niet op de zere plek kunnen leggen is frustrerend. Wanneer je weet wat er niet goed gaat kan je iets doen om ervoor te zorgen dat het beter gaat. Een paar vragen die jou en je partner kunnen helpen hier achter te komen:

Wat was voor jouw het grote verschil in de tijd dat je goed contact had met elkaar en dat het lastig was om in contact te komen met je partner. Deed je anders, voelde je je anders, voelde je je toen veiliger bij je partner dan nu en als dat zo is kan je achterhalen waar dat in zit?
Wanneer je je alleen voelt in je relatie, wat ga je dan doen? En wat denk je dan? Hoe voel je je dan?
Wanneer je je op jezelf terugtrekt wat heb je op dat moment nodig van je partner om daar weer uit te komen?
Na lang doorvragen zegt Katja: “ik voel mee heel vaak beoordeeld door Simon, alsof ik dan weinig goed kan doen. Ik wil het gewoon niet horen en denk dan laat maar”. “Ze wil anders ook niet naar complimenten luisteren, het lijkt wel of ik dan tegen dovemans oren praat”.

Oplossingsweg

Hij denkt dat het toch geen zin heeft om iets tegen haar te zeggen. Zij denkt dat hij nooit iets positiefs over haar kan zeggen. Het gevolg is dat beiden het idee hebben dat ze het best af zijn door niet met elkaar te praten. Of in ieder geval niet over persoonlijke zaken te praten. Zo wordt dit probleem tenminste omzeild. Dat dit op de lange termijn een heel ander probleem veroorzaakt is op het moment dat het gebeurt helemaal niet belangrijk. Zo beschermen we nu eenmaal onszelf. Door geen contact te maken doe je jezelf tekort, de ander tekort en hol je je relatie uit. Ga met elkaar na wat daaronder zit. Stel jezelf en de ander vragen en gebruik zeker ook de vragen die hierboven staan. Beantwoord voor jezelf en met elkaar de vraag: wat heb ik nodig van de ander. Wees bereid om iets met het antwoord te doen. Herken je dit en heb je hier vragen over? Laat het me weten.

Benieuwd naar wat ik voor je
kan betekenen?

Vul het contactformulier in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op (graag kort aangeven wat jouw/ jullie vraag is).

Wil je liever telefonisch contact bel dan op werkdagen tussen 8.15 en 9.00 uur

Contactgegevens

06 517 63 867
welkom@erwinsmidt.nl

Adresgegevens

Bergstraat 31
3811 NG
Amersfoort

Werkdagen maandag tot en met vrijdag tussen 9.00-18.00 uur. Online afspraken zijn ook mogelijk.

Routebeschrijving

  • Je komt tot de kern van je vraagstuk
  • Ervaren psycholoog
  • Vergoeding voor individuele sessies
  • Goed bereikbaar
  • Aangesloten bij

Erwin Smidt, Psycholoog Amersfoort geregistreerd NVPA lidErwin Smidt, psycholoog Amersfoort, lid NIP