Overgave en liefde in de relatie

Overgave en liefde in de relatie

Geef je over

Over liefde en overgave in een relatie. Het blijkt vaak één van de spannendste dingen die er bestaan tussen twee mensen. Het gaat over je onvoorwaardelijk met de ander verbinden. In deze blog ga ik in op overgave in 4 elementen:

(Zelf)vertrouwen
Vreugde
Aandacht voor de ander
Kan je vergeven
Het is geen recept. Ik vraag me af of daar een recept van te maken is en of jij iets aan mijn recept zou hebben. Zie het als een houvast waarbij je je laat inspireren en in gesprek kan gaan met jouw partner.

Zelfvertrouwen in de liefde

Vreemd genoeg staan we daar niet vaak bij stil in de liefde. Wanneer je weinig vertrouwen hebt in jezelf sluipt er twijfel in. Wordt het gezien wat ik te geven heb, vindt de ander het leuk/ interessant of mooi genoeg. Kortom, ben ik het wel waard. Twijfel je of je het wel waard bent, ga je je in houden. Jezelf beschermen. Signalen die er op wijzen dat je zou kunnen worden afgewezen, worden gezien als signalen dat jij tekort schiet. Op dat moment gaat er van binnen een spreekwoordelijke alarmbel af en nemen we (vaak onbewust) het zekere voor het onzekere. We gaan iets van onszelf achterhouden. Niet delen met de ander en dat heeft op de korte of lange termijn effect op de relatie.

Vertrouwen in de ander

Is de ander te vertrouwen? Over het algemeen is het zo dat hoe minder je jezelf vertrouwt hoe minder je de ander kan vertrouwen. Voor alle duidelijkheid, ik heb het hier niet over het feit dat je partner er affaires op na zou kunnen houden. Het gaat hier vaak om veel kleinere dingen die op de lange termijn een grote impact kunnen hebben. Bijvoorbeeld: wanneer je het er met elkaar over hebt wat jullie gaan doen en jij verzwijgt dat je het niet zo ziet zitten, kan dat betekenen dat je met tegenzin samen een activiteit onderneemt. Het is minder leuk en wanneer je partner vraagt: “wat is er?” antwoord je met: “er is niets” en ondertussen hebben jullie het geen van beiden echt naar de zin.

Oprecht?

De volgende keer wanneer deze vraag wordt gesteld, ontstaat er spanning en kan er getwijfeld worden aan de oprechtheid van het antwoord. Iets van het vertrouwen in elkaar is geschaad. Geen drama, maar het is wel zo dat één van beiden een brug moet slaan tussen wat er gebeurd is en wat eigenlijk bedoeld is, anders blijft een dergelijk voorval lang hangen.

Vertrouwen geven of krijgen?

Het eeuwige dilemma. Diep in je hart wil je misschien graag vertrouwen krijgen voor je het geeft. Op dat punt is de kans groot dat de ander ook wacht. Het wachten holt de relatie uit. Omdat er geen antwoord komt twijfel je meer en meer. De oplossing is even simpel als spannend. Jij zal als eerste vertrouwen moeten geven. Dit voelt als een sprong in het diepe en strikt genomen is dat het ook. Je weet namelijk nooit zeker of jouw vertrouwen beantwoord of beschaamd wordt.

Vreugde

Zonder vreugde is er geen liefde. Er is pas vreugde wanneer er vertrouwen is zowel in jezelf als in de ander. Wanneer je lijdt in de relatie, wanneer je de ander laat lijden, kan er nooit meer iets bloeien tussen jullie. Heb je je wel eens afgevraagd wat je nodig hebt in jullie relatie en wat de ander nodig heeft in de relatie. Vreugde gaat in de kern daarover. Kan je vragen wat je nodig hebt en ben je bereid om te geven wat de ander nodig heeft? Dit laatste is fundamenteel anders dan een uitspraak als: “ik vind het op deze manier prettig, ik kan me niet voorstellen dat het voor haar anders zou zijn”. Aandacht voor de ander hebben, betekent dat je je ten diepste realiseert dat de ander van jou verschilt.

Wie is zij? Wie is hij? Hans Andreus zegt het prachtig in een gedicht:

Je bent zo

mooi

anders

dan ik,

natuurlijk

niet meer of

minder

maar

zo mooi

anders …….

Aandacht heeft nog een ander aspect. Namelijk kan je de tijd nemen om te kijken naar die ander. Te luisteren naar wat ze te vertellen heeft. Je te verwonderen over hoe hij het doet in plaats van een oordeel te hebben over hoe het beter kan.

Kan je vergeven?

Om je te kunnen overgeven is het belangrijk dat je kan vergeven. Kan je vergeven zonder jezelf op te offeren? Kan je vergeven zonder dat er wrok achterblijft? Wanneer je dat kan betekent het dat de ander, maar ook jij fouten mogen maken. Fouten die we allemaal maken en waar we bang zijn om op afgerekend te worden. Kunnen vergeven betekent dat het veilig is bij de ander, dat het veilig is bij jou.

Overgave

Overgave is er niet zomaar. Overgave moet groeien. Overgave is veel dieper dan de verliefdheid in het begin van de relatie. Het vraagt een relatie tussen twee mensen die bereid zijn om echt naar zichzelf en de ander te willen kijken. Omdat ze iets willen delen dat groter is dan hen zelf.

Benieuwd naar wat ik voor je
kan betekenen?

Vul het contactformulier in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op (graag kort aangeven wat jouw/ jullie vraag is). Op dit moment is de wachttijd ongeveer 7 weken.

Wil je liever telefonisch contact bel dan op werkdagen tussen 8.15 en 9.00 uur

Contactgegevens

06 517 63 867
welkom@erwinsmidt.nl

Adresgegevens

Bergstraat 31
3811 NG
Amersfoort

Werkdagen maandag tot en met vrijdag tussen 9.00-18.00 uur. Online afspraken zijn ook mogelijk.

Routebeschrijving

  • Je komt tot de kern van je vraagstuk
  • Ervaren psycholoog
  • Vergoeding voor individuele sessies
  • Goed bereikbaar
  • Aangesloten bij

Erwin Smidt, Psycholoog Amersfoort geregistreerd NVPA lidErwin Smidt, psycholoog Amersfoort, lid NIP