Stress, overspannen, ….. burnout?

van-overspannen-zijn-naar-burn-out

Alles deed hem pijn

Van overspannen zijn naar burn-out was bij hem ongemerkt gegaan. Hij kwam bij mij binnen met een lege blik in de ogen. Alles deed hem pijn. Geen energie meer om zijn mail te beantwoorden. Hij kon zich sowieso nauwelijks meer concentreren. Volledig opgebrand.

Pas toen het tot hem doordrong dat hij daar zelf verantwoordelijk voor was kon hij iets veranderen. Vrienden en familie hadden al veel vaker tegen hem gezegd dat hij het rustiger aan moest doen. Hij had het nooit gehoord. Niet echt in ieder geval, hij wilde niet luisteren. Er moest nog zoveel gebeuren. En achteraf, ja achteraf viel alles op zijn plek. Had hij het anders willen doen, maar ja dat was geschiedenis.

Aan de hand van het verhaal van Frank (niet zijn echte naam) wil ik je meenemen hoe hij burn-out is geraakt met als doel jou inzicht te geven wat er gebeurt wanneer je niet meer naar je eigen lichaam luistert. Om je te helpen op tijd andere keuzes te maken. In de hoop en de wens dat jij niet burn-out raakt.

Tekenen van overspannenheid

Spanning hebben we nodig om goed te functioneren. Om pieken te verwerken maakt je lichaam onder meer adrenaline aan om meer werk te kunnen verzetten en alert te blijven. Te lang onder spanning staan heet overspanning. Als een elastiek dat te ver is uitgerekt.

Frank was door zijn manager uitgenodigd als projectleider om een procescontrole systeem te implementeren. Een spil tussen IT en de business. Een uitdagende functie die eigenlijk te vroeg kwam. Zijn vrouw was zwanger van hun eerste kind en er waren nog 6 weken tot de bevalling. Samen hadden ze besloten dat hij er toch voor moest gaan. Een prachtige carrière mogelijkheid en een plek waar hij zijn talenten goed kon laten zien.

Frank ziet, wanneer hij terugkijkt, dat deze nieuwe baan direct effect op hem heeft. Hij slaapt nu nog maximaal 6-7 uur waar hij eerst ongeveer 8 uur per nacht sliep. De laatste weken van de zwangerschap zijn heel zwaar voor zijn vrouw. Noodgedwongen neemt hij veel taken in huis over. Hij heeft het gevoel dat hij alles aankan. Energie voor tien. Natuurlijk maakt hij zich zorgen over zijn vrouw, maar voor elk probleem is er tenslotte een oplossing. De bevalling vindt plaats in het ziekenhuis, een keizersnede. Ze mag even niets doen. Frank kan goede afspraken maken met zijn werk en is ook regelmatig thuis. Tegelijkertijd voelt hij zich schuldig en werkt zoveel als mogelijk. Als het niet anders kan werkt hij ’s nachts omdat het dan tenminste rustig is. De onrust sluipt er in. Hij kan eigenlijk geen moment meer stil zitten. Hij wil Actie, want dan brengt hij iets voor elkaar.

Duidelijke signalen van overspannenheid

Als projectleider krijgt hij het ook voor zijn kiezen. Frank heeft zijn werk af, maar zijn team loopt niet lekker. Onderling verschil van inzicht zorgt voor stevige vertraging en hij moet zich richting de business verantwoorden. Thuis heeft zijn vrouw hulp van haar zus, maar kan nog steeds weinig zelf. Frank merkt dat hij slecht slaapt terwijl hij toch voortdurend moe is. Hij houdt zichzelf aan de gang door telkens te zeggen: nog even dit en dan kan ik rustiger aan doen. Het blijkt eigenlijk nooit waar.

Hij merkt ook dat hij klaar is met het gekissebis in zijn team. Hij valt een paar keer flink uit in de hoop dat het oplost. Het effect is dat zijn team boos op hem wordt in plaats van tot betere samenwerking komt. In deze periode krijgt enorme last van zijn onderrug. Hij laat een nieuwe stoel aanmeten in de hoop dat dat zal helpen.

Thuis wordt zijn prikkelbaarheid ook opgemerkt. Zijn vrouw die nog emotioneel is na de bevalling vertelt hem huilend dat hij wat meer geduld moet hebben. Zijn dochter is ondertussen vijf maanden, maar hij heeft er nog niet echt van kunnen genieten.

Van overspannen zijn naar burn-out

Frank gaat door. Dit is tenslotte zijn kans. Hij heeft een gesprek met zijn manager die zich ondertussen ook zorgen begint te maken over Frank zelf. Frank wuift het weg. Hij heeft geen hulp nodig, alles komt goed. Eigenlijk gaat het nu snel van kwaad tot erger. Hij kan zich nauwelijks concentreren, is voortdurend moe en begint zich af te vragen of het project nog wel de goede richting op gaat. Omdat hij vindt dat er sneller moet worden gewerkt gaat hij sneller beslissingen nemen zonder daar lang bij stil te willen staan. Dat de kwaliteit van deze beslissingen te wensen overlaat wil er bij hem niet in. Hij gaat vol tegen zijn projectteam in en thuis gaat zijn vrouw hem zoveel mogelijk uit de weg. Tot op de dag dat hij in een overleg boos wordt opstaat en zich daarna niets meer kan herinneren. Hij gaat er volledig uit om pas na 14 maanden terug te komen.

Mocht jij iets herkennen van dit verhaal. Want van overspannen zijn naar burn-out is een glijdende schaal. Kom in actie en voorkom burn-out. Je mag me altijd bellen.

Lees zeker ook de blog over lifestyle adviezen wanneer je overspannen of burn-out bent.

en ook de blog over al of niet sporten wanneer je overspannen bent.

Samenvatting
Van overspannen zijn naar burn-out is een glijdende schaal
Artikel naam
Van overspannen zijn naar burn-out is een glijdende schaal
Beschrijving
Van overspannen zijn naar burn-out gaat in kleine stapjes. Het is in de praktijk lastig die grens te trekken. Herken de signalen!
Auteur
Publisher Name
Erwin Smidt
Publisher Logo

Benieuwd naar wat ik voor je
kan betekenen?

Vul het contactformulier in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op (graag kort aangeven wat jouw/ jullie vraag is).

Wil je liever telefonisch contact bel dan op werkdagen tussen 8.15 en 9.00 uur

Contactgegevens

06 517 63 867
welkom@erwinsmidt.nl

Adresgegevens

Bergstraat 31
3811 NG
Amersfoort

Werkdagen maandag tot en met vrijdag tussen 9.00-18.00 uur. Online afspraken zijn ook mogelijk.

Routebeschrijving

  • Je komt tot de kern van je vraagstuk
  • Ervaren psycholoog
  • Vergoeding voor individuele sessies
  • Goed bereikbaar
  • Aangesloten bij

Erwin Smidt, Psycholoog Amersfoort geregistreerd NVPA lidErwin Smidt, psycholoog Amersfoort, lid NIP