Hoe houd je het goed met elkaar ook al zit je voortdurend in één huis?

Hoe houd je het goed in je relatie tijdens covid-19 lockdown

Hoe was het?

Wat was er ook al weer zo leuk toen jullie elkaar ontmoetten: het was spannend , nieuw en verrassend, je wist niet wat je kon verwachten, je zag de mooie dingen van de ander en niet zozeer de lastige/ vervelende zaken. Hoe houd je het goed in je relatie tijdens covid-19 lockdown?

Leuk, maar wat heeft dat te maken met vandaag. Je bent 5, 10 of in mijn geval al 25 jaar bij elkaar en dan moet je onder druk van de omstandigheden ook nog eens voortdurend bij elkaar in huis zitten.

Hoe houd je het dan leuk en goed met elkaar? Dat is een uitdaging, maar voor je relatie wel een belangrijke uitdaging. Aan de hand van een paar thema’s schets ik heel praktisch wat jij kunt doen om je relatie ook in deze tijden goed te houden.

Geef en neem de ruimte

Op elkaars lip zitten werkt bijna bij iedereen op de zenuwen. Je ziet en hoort alle lastige en onhebbelijke dingen van de ander en voor je het weet wordt je partner die lastige collega die je het liefst vermijdt.

Je kan dit letterlijk nemen: werk in je eigen ruimte, verdeel de zorg voor de kinderen, maak gebruik van een koptelefoon. Belangrijker is het nog om het figuurlijk te nemen. De gewoontes die jij lastig/ vervelend vindt van je partner heb je als snel veroordeeld. Stel je voor dat je op een afstand naar jouw relatie kijkt. Wat zie je dan? Wat vind je leuk aan je partner? Wat zou je meer willen zien in jullie relatie en wat kan jij daar in doen?

We hebben de neiging als we opgesloten zitten ons steeds meer blind te staren op de details en het overzicht te verliezen. Voorkom, door afstand te nemen, de gedachte: ‘daar heb je hem/haar weer’. Zo blijft een ontmoeting met je partner gewenst en je kan de leuke dingen van elkaar blijven zien.

Spannend/ verrassend

Juist als je dicht op elkaar zit zie je al snel de bijzondere kanten van de ander over het hoofd. Bovendien heeft ieder mens de neiging gedrag te automatiseren en zo in een sleur te geraken. Als je iets moet zien te voorkomen is dat het wel. Sleur werkt ‘de-erotiserend’, het haalt alle spanning uit de relatie.

De grote vraag is: waar kan jij de ander mee verrassen? Houd het klein en betekenisvol. Juist in het dagelijks leven kan je de ander extra aandacht geven. Kook eens iets bijzonders. Maak een ontbijtje of bezorg de ander een kopje thee. Ja zo simpel kan het zijn. Maak er iets speciaals van en doe het bewust. Je zal merken dat jij dan ook weer anders naar je partner kan kijken. Waar de ander zo langzamerhand op een huisgenoot begon te lijken wordt hij/zij nu weer een geliefde.

Zorg voor jezelf zorg voor je omgeving

Wanneer je goed voor jezelf zorgt kan je er ook voor de ander zijn. Dit lijkt een makkelijke regel, maar juist in mijn praktijk zie ik dat dit voor veel mensen heel lastig is. Ze lijken zich vooral aan de ander te willen aanpassen in de hoop dat dit tot liefde leidt. Stel jezelf bewust de vraag: wat heb ik nodig?

Ga bijvoorbeeld eens lekker in je eentje, wandelen/ fietsen, dagdromen buiten op een bankje buiten. Juist als je daar de ruimte voor neemt kan je opgeladen naar de partner toestappen. En als je daar mee bezig bent stel jezelf de vraag: wat maakt mij nu leuk? Deze vraag stel je jezelf niet vaak, maar als jij opnieuw kan bedenken waarom je leuk bent straal je dat ook uit.

Zorg goed voor jezelf gaat ook letterlijk over de verzorging. Wanneer je thuis alleen nog maar in je joggingbroek kan lopen is dat wellicht heel ontspannend, maar minder interessant voor je partner. Blijf je leuk om naar te kijken? Ben je de aandacht van de ander waard? Hoe zou het zijn om met zijn 2-en op vrijdag avond thuis lekker te eten (als de kinderen al naar bed zijn mocht je die hebben) en er dan net zo leuk uitziet als je buiten de deur was gaan eten.

Hier is natuurlijk geen vaste regel voor te geven. De achterliggende gedachte is wel: als ik bijzonder ben dan ben jij het ook.

Neem bewust tijd voor elkaar

In de vorige paragraaf schreef ik er al over. We zijn gewoontedieren. Het is niets bijzonders als je ’s avonds wéér samen op de bank zit. Als dat avond na avond gebeurt dan gaat er iets mis. Dus hoe maak jij het bijzonder op de bank? Neem bewust tijd voor elkaar, zie je partner niet als gewoonte, maar als toevoeging aan jouw leven.

Samenvatting
Hoe houd je het goed in je relatie tijdens covid-19 lockdown
Artikel naam
Hoe houd je het goed in je relatie tijdens covid-19 lockdown
Beschrijving
Hoe houd je het goed met elkaar ook al zit je noodgedwongen veel thuis en dicht op elkaar? Hoe houd je het leuk of maak je het leuker?
Auteur
Publisher Name
Erwin Smidt
Publisher Logo

Benieuwd naar wat ik voor je
kan betekenen?

Vul het contactformulier in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op (graag kort aangeven wat jouw/ jullie vraag is).

Wil je liever telefonisch contact bel dan op werkdagen tussen 8.15 en 9.00 uur

Contactgegevens

06 517 63 867
welkom@erwinsmidt.nl

Adresgegevens

Bergstraat 31
3811 NG
Amersfoort

Werkdagen maandag tot en met vrijdag tussen 9.00-18.00 uur. Online afspraken zijn ook mogelijk.

Routebeschrijving

  • Je komt tot de kern van je vraagstuk
  • Ervaren psycholoog
  • Vergoeding voor individuele sessies
  • Goed bereikbaar
  • Aangesloten bij

Erwin Smidt, Psycholoog Amersfoort geregistreerd NVPA lidErwin Smidt, psycholoog Amersfoort, lid NIP