Lifestyle adviezen om sneller te herstellen van overspannenheid of burn-out

Lifestyle adviezen om sneller te herstellen van overspannenheid of burn-out

Snel herstellen

Sneller herstellen van overspannenheid of burn-out. Hoe doe je dat? Stel je voor dat je een  marathon hebt gelopen. Na 4 uur kom je over de finishlijn. Op je tandvlees. Je zit er helemaal doorheen Zo is je lichaam er aan toe als je overspannen bent. Stel je voor dat dat je 12 uur lang bezig bent geweest aan een ingewikkelde klus. Geen routine, maar voortdurend moeten nadenken over hoe dingen aan te pakken. Zo zijn je hersenen er aan toe als je overspannen bent.

Het grote verschil tussen overspannenheid en de bovenstaande voorbeelden is is dat je lichaam en je hersenen in een permanente staat van oververmoeidheid zijn. Eerder heb je vergeten om goed voor jezelf te zorgen of heb je gedacht dat jij deze belasting wel aan zou kunnen. Blijkbaar niet en daarom is het tijd om het anders aan te gaan pakken. In de blog geef ik adviezen. Kijk wat voor jou werkt. Is het moeilijk om de discipline op te brengen? Houd dan in het achterhoofd dat je hele systeem een te grote inspanning heeft geleverd in de afgelopen periode en het is tijd om te herstellen.

Rusten en slapen

Voordat je echt aan jezelf moet toegeven dat je overspannen raakt, giert (onder meer) de adrenaline door je lichaam. Dat is vaak ook de reden dat je niet goed slaapt. Slecht inslapen, halverwege de nacht wakker worden. Heel je systeem is alert en dat merk je vaak in het slechte slapen. Meestal is het zo dat mensen die voor zichzelf hebben kunnen toegeven dat ze overspannen zijn voelen hoe verschrikkelijk moe ze zijn. Je hebt een enorme behoefte om te slapen. Geef daar aan toe! Veel slapen en rusten is enorm belangrijk.

Beeldschermen

Heel veel mensen zweren bij een dagje ‘binge watchen’ om te ontspannen. Normaal gesproken is dat helemaal geen probleem. Lekker doen zou ik zeggen. Wanneer je overspannen bent ligt dat anders. Je hersenen hebben vaak langere tijd op topsnelheid gewerkt. Vaak ben je ook gaan piekeren: je denkt overal over na en komt telkens in hetzelfde cirkeltje terecht. Simpel gezegd: je hersenen zitten vol. Beeldschermen zorgt ervoor dat je hersenen opnieuw aan de bak moeten. Al die beelden en geluiden moeten verwerkt worden. Je hoeft er niet over na te denken daarom lijkt het ontspannend. Helaas is dat dus niet waar. Beperk daarom zo veel mogelijk je tijd achter een beeldscherm.

Eten

Rust regelmaat en reinheid. Het klinkt mij altijd in de oren als zo’n jaren ‘50 gebod. Toch zit daar een enorme kern van waarheid in. Eet regelmatig. Veel groenten en fruit en eet weinig zout, suiker en verzadigde vetten. Voor een uitgebreid advies zie de site van het voedingscentrum.

Drinken en roken

Drink veel water of groene thee. 2 liter per dag is een goede richtlijn. Liefst geen koffie (of de zogenaamde energy drankjes zoals Red bull, Monster etc.). De cafeïne in de koffie zorgt er alleen maar voor dat de spanning in je systeem toeneemt. Hetzelfde geldt voor zwarte thee. Voor veel van mijn cliënten merk ik dat alcohol nog best een lastige is. Vooral als ik ze vertel dat het beter is om voorlopig geen alcohol te nuttigen. Welbeschouwd is alcohol giftig. Onze lever moet dan extra hard werken om de alcohol uit het lijf te krijgen. Waar het in normale omstandigheden geen probleem is om een paar glazen alcohol per week te drinken is het dat wel wanneer je overspannen bent.

Voor roken geldt exact hetzelfde. Er zitten zoveel schadelijke stoffen in sigaretten en daarnaast heeft nicotine hetzelfde effect als cafeïne. Het activeert je systeem. Precies hetgeen je niet in deze periode wil.

Bewegen

Over bewegen en overspannenheid en burn-out heb ik al eerder een blog geschreven.

De kern van het verhaal is is dat bewegen goed is en actief sporten niet. Wanneer je burn-out bent zal je helaas merken dat je lijf nauwelijks in staat is tot bewegen dan is rusten het beste dat je kunt doen. Bij overspannenheid is wandelen, zwemmen en fietsen heel goed zolang je het op een ontspannen tempo kan blijven doen. Door te sporten maak je opnieuw adrenaline aan en dat helpt beslist niet bij je herstel. Indien het mogelijk is (en dat is afhankelijk van de ernst waarin je overspannen bent geraakt) beweeg dagelijks een half uur. Alleen wanneer je voelt dat je dit goed aankunt kan je de duur opvoeren.

Drugs

Het mag na het voorgaande duidelijk zijn dat drugs uit den boze zijn. Toch zijn er cliënten die bij me komen die zeggen dat het ze ontspant als ze blowen. Op de korte termijn is dat voor deze mensen waar. Op de lange termijn vraagt het ontgiften van je lichaam zoveel dat het ook zeer onverstandig is om te blowen.

Medicijnen

Laat ik voorop stellen dat je je medicijngebruik in nauwe samenspraak met je arts afstemt. De  arts kan slaapmedicatie voorschrijven, medicijnen tegen angst (oxazepam bv.) of antidepressiva. Een mooie stelregel voor jezelf is: gebruik dergelijke middelen indien echt nodig en laat staan wanneer je het zelf kan.

Lifestyle adviezen

Wanneer je terugkijkt op de verschillende onderdelen uit deze blog kan je er veel uithalen om daarmee sneller te herstellen van overspannenheid en burn-out. Aan jou om daar iets mee te doen 🙂

Samenvatting
Lifestyle adviezen om sneller te herstellen van overspannenheid of burn-out
Artikel naam
Lifestyle adviezen om sneller te herstellen van overspannenheid of burn-out
Beschrijving
Wanneer je overspannen bent of burn-out wil je snel herstellen. Let op een goede leefwijze en je helpt je je lichaam en geest enorm. Bewust sneller herstellen.
Auteur
Publisher Name
ErwinSmidt.nl
Publisher Logo

Benieuwd naar wat ik voor je
kan betekenen?

Vul het contactformulier in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op (graag kort aangeven wat jouw/ jullie vraag is). Op dit moment is de wachttijd ongeveer 7 weken.

Wil je liever telefonisch contact? Bel dan op werkdagen tussen 8.15 en 9.00 uur

Contactgegevens

06 517 63 867
welkom@erwinsmidt.nl

Adresgegevens

Bergstraat 31
3811 NG
Amersfoort

Werkdagen maandag tot en met vrijdag tussen 9.00-18.00 uur. Online afspraken zijn ook mogelijk.

Routebeschrijving

  • Je komt tot de kern van je vraagstuk
  • Ervaren psycholoog
  • Vergoeding voor individuele sessies
  • Goed bereikbaar
  • Aangesloten bij

Erwin Smidt, Psycholoog Amersfoort geregistreerd NVPA lidErwin Smidt, psycholoog Amersfoort, lid NIP