Omdat ik het waard ben; omgaan met angstige en depressieve gevoelens

omgaan met angstige en depressieve gevoelens

Omgaan met angstige en depressieve gevoelens

Angstige en depressieve gevoelens zo snel mogelijk kwijt raken is wat we het liefste willen. Ook na het lezen van deze mooie blog zal je dat niet zomaar bereiken. Klinkt heel teleurstellend en toch raad ik je aan nog even door te lezen.  We hebben geen knop waarmee we angst of depressiviteit uit kunnen zetten. Iedereen die je dat belooft liegt je iets voor. Sterker nog het heeft een heel negatief effect op jou. Waarom? Omdat je dan regelmatig denkt dat je faalt omdat je toch bang ben of je toch somber voelt. Met deze blog wil ik je helpen om te voelen wat je voelt. Want het maakt nogal uit wanneer je bang of somber bent en je daar niet voortdurend tegen hoeft te vechten.

Pijn, lijden en vrijheid

We hebben het soms moeilijk omdat het leven ingewikkeld en lastig kan zijn. Pijn komt vanuit een directe ervaring. Iets dat je meemaakt. Je kan ook kijken hoe je ergens mee omgaat. Je bent bang om je angstig te voelen en daarom voel je je angstig. Je denkt dat niemand je leuk gaat vinden op een feest waar je naar toe gaat waardoor je je enorme zorgen gaat maken (of je wel leuk bent, sociaal bent etc.). Dit kan je lijden noemen. Lijden is hoe we met (mogelijke) pijn omgaan. Dat we dit doen is heel logisch. We willen namelijk geen pijn ervaren (wie vind het nu leuk om angstig te zijn). Om deze pijn te bestrijden creëren we ons eigen lijden. Om pijn te minimaliseren gaan we mogelijke pijnlijke situaties uit de weg: we vermijden. Of we gaan controle uitoefenen.

Voorbeeld van controle

Een extreem jaloerse man in mijn praktijk vroeg aan zijn vriendin voortdurend waar ze naar toe ging. Vervolgens liet hij haar foto’s maken van de omgeving waar ze zich bevond en in de periode daarna wilde hij ook haar telefoon controleren als ze weer thuis was.

Controle en vermijding: korte en lange termijn effecten

De controle werd groter en groter totdat ze beiden alleen nog maar last hadden van de onuitputtelijke controle drang. Zowel controle en vermijding zorgen ervoor dat ‘de last’ steeds groter wordt. Op de korte termijn lijkt het iets op te lossen. Daarom kiezen we er doorgaans voor. Op de lange termijn verliezen we onze vrijheid en ongemerkt perken we de vrijheid van onze naasten ook steeds verder in.

Slechte adviezen

In dergelijke situaties helpt de omgeving ook niet altijd even goed mee. Die zeggen: ‘je hoeft niet bang te zijn’, ‘maak je geen zorgen’.  In plaats van dat ze je helpen zorgen ze met dit soort adviezen alleen maar dat het probleem vergroot wordt. ‘Denk niet aan……..’. Waar ga je dan aan denken? Precies aan hetgeen je niet mocht denken en bovendien vind je nu zelf ook dat het dom is dat je er wel aan denkt. Kortom, je bent verder van huis dan dat je ooit was.

Omgaan met angstige en depressieve gevoelens: omdat jij het waard bent

Hoe dan wel? Natuurlijk is er geen simpel antwoord op deze vraag. De eerste stap is dat je realiseert dat angst en depressie voor een belangrijk deel uit emoties bestaan. Wij zijn als mensen niet in staat om onze emoties zomaar uit te schakelen. Als je bang bent dan ben je bang. Je kunt wel leren om anders met je angst om te gaan. Kortom emoties zijn er en we hebben geen controle.

De tweede stap

is dat je je ziet dat je die emoties ‘hebt’ en niet ‘bent’. Ja dat klinkt ingewikkeld. Er is echt een groot verschil tussen: ‘ik heb sombere gevoelens en ik ben depressief’. Wanneer je sombere gevoelens hebt kan je namelijk zien dat je somber bent en tegelijkertijd ook nog zoveel meer dingen kan toelaten: Somber en sensitief, aandachtig, geduldig etc. Je kunt ook tegen jezelf zeggen: ‘nu voel ik me somber’. Kort gezegd: je bent zoveel meer dan je angst. Dit laatste brengt me bij de derde stap.

Derde stap

Wanneer je kunt toegeven dat die somberheid of de angst er nu is hoef je je ook niet zo druk te maken dat je je somber of angstig voelt. Daarnaast weet je ook dat jouw angst niet permanent is. Je kan angstig zijn toch besluiten om naar buiten te gaan. Je neemt je angst mee in plaats van dat je je angst laat bepalen wat je doet of laat.

Je vrijheid terug

Kijk nu nog eens terug naar de titel van deze blog. Het is exact waar het om gaat. Je bent je angst niet zomaar kwijt, maar je hebt wel je vrijheid terug en vaak is het zo dat de angst in de loop van de tijd afneemt. Omgaan met angstige en depressieve gevoelens vraagt een benadering die dicht bij jouw realiteit ligt.

Samenvatting
Omdat ik het waard ben; omgaan met angstige en depressieve gevoelens
Artikel naam
Omdat ik het waard ben; omgaan met angstige en depressieve gevoelens
Beschrijving
Hoe ga je om met angstige en depressieve gevoelens. Vaak kiezen we onbewust voor een manier die juist niet blijkt te werken. Het kan echt anders!
Auteur
Publisher Name
erwinsmidt.nl
Publisher Logo

Benieuwd naar wat ik voor je
kan betekenen?

Vul het contactformulier in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op (graag kort aangeven wat jouw/ jullie vraag is). Op dit moment is de wachttijd ongeveer 7 weken.

Wil je liever telefonisch contact? Bel dan op werkdagen tussen 8.15 en 9.00 uur

Contactgegevens

06 517 63 867
welkom@erwinsmidt.nl

Adresgegevens

Bergstraat 31
3811 NG
Amersfoort

Werkdagen maandag tot en met vrijdag tussen 9.00-18.00 uur. Online afspraken zijn ook mogelijk.

Routebeschrijving

  • Je komt tot de kern van je vraagstuk
  • Ervaren psycholoog
  • Vergoeding voor individuele sessies
  • Goed bereikbaar
  • Aangesloten bij

Erwin Smidt, Psycholoog Amersfoort geregistreerd NVPA lidErwin Smidt, psycholoog Amersfoort, lid NIP