Wat kan je verwachten van relatietherapie

Relatietherapie

·         Wat kan je verwachten van relatietherapie?

·         Wanneer is relatietherapie zinvol?

·         Hoe kan een relatietherapeut ons helpen?

·         Hoe gaat relatietherapie in zijn werk?

·         Waarom ontstaan er problemen in een relatie?

·         Hoe kan ik mijn relatie redden?

·         Bij wie kan ik terecht?

De meeste mensen moeten een hobbel over voor ze kiezen om in relatietherapie te gaan. Dan is het prettig om te weten waar je op moet letten. Ik heb de belangrijkste vragen voor jullie op een rij gezet en zal ze stuk voor stuk beantwoorden.

Wat kan je verwachten van relatietherapie?

Je hebt allebei gemerkt dat het niet meer soepel loopt in de relatie. Soms zijn er heel duidelijk aanwijsbare redenen, heel vaak weet je niet precies waar het aan schort. Jullie hebben op verschillende manieren geprobeerd om er uit te komen en helaas is dat niet (voldoende) gelukt. Je bent in goed gezelschap. Hoe vaak ik niet heb gehoord: ‘daar hadden we zelf uit willen komen’.

tussen vertrouwen en verbinding

Relatietherapie helpt te achterhalen waarom je elkaar niet meer begrijpt, of wat maakt dat het vertrouwen is geslonken. Dat is de eerste stap. Het is net als je allebei aan de andere kant van een rivier staat en naar elkaar aan het roepen bent. Vervolgens is het belangrijk dat je leert hoe je een brug kan maken. Je weer met elkaar verbindt. Dit gaat doorgaans over wat zich op emotioneel vlak afspeelt: wat maakt dat je zo boos/ of hopeloos wordt als hij/zij precies dat zegt of doet? De verbinding herstellen kost tijd en ook geduld en het vraagt dat je niet alleen naar de ander kijkt, maar ook naar jezelf. Als je daar toe bereid bent dan kan je de liefde weer herontdekken.

Wanneer is relatietherapie zinvol?

Het belangrijkste antwoord hierop is: wanneer je er nog energie in wil stoppen. Dat je weet dat je nog van de ander houdt en dat jullie er onvoldoende (niet) in slagen om dat aan elkaar over te brengen. Je baalt, bent verdrietig, gefrustreerd of ronduit boos en ondanks dat weet je dat je verder wil met de ander. Wat je niet weet op dit moment is hoe.

Hoe kan een relatietherapeut ons helpen?

Een goede relatietherapeut luistert naar jullie allebei. Hij is er niet om één van beiden gelijk te geven. Als je dat wil kan je beter naar een rechter. Een relatietherapeut helpt je om te verwoorden wat maakt dat je boos of verdrietig bent. En ook om te luisteren wanneer de ander vertelt waar hij/zij boos en verdrietig van wordt. Want ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik kan slecht luisteren wanneer ik boos ben. Het helpt me wel om boos te zijn en vervolgens stil te staan bij wat mij boos maakte. Of ander gezegd wat me raakt in wat de ander zegt of doet. De emoties die daaronder liggen zijn vaak veel kwetsbaarder. Daarom beschermen we ze 😊. Hoe anders is het wanneer je dat aan je partner durft te laten zien en als je partner ze ook echt wil en kan zien/ horen!

Hoe gaat relatietherapie in zijn werk?

Niet alle relatietherapeuten werken precies hetzelfde. In de grote lijn lijkt het wel op elkaar. Van mij krijg je van tevoren een intakeformulier waar ik aan ieder van jullie vraag om aan de hand van een aantal vragen op te schrijven hoe het er in de relatie aan toe gaat. In een eerste gesprek gebruik ik het intake formulier als start van het gesprek. We lopen niet gelijk alle details door (en vaak kan dat ook helemaal niet).

Klik tussen jullie en de relatietherapeut

Voor jullie is het belangrijk dat je een klik voelt. Klopt het, denk je, dat ik je verder kan helpen. Geen klik is geen succes. Daarna geef ik in grote lijnen aan hoe het traject er uit ziet. Een indicatie van het aantal sessies en ook wat jullie in de tussenliggende sessies kunnen doen. Doorgaans geef ik een vraag mee tussen de sessies. Klinkt als huiswerk, het idee erachter is dat jullie thuis iets moeten veranderen/ uitproberen en niet alleen tijdens de therapie sessie.

Waarom ontstaan er problemen in een relatie?

Ik zal er hier kort op ingaan. Wil je meer lees dan de blog: wanneer de liefde minder wordt.

Het belangrijkste dat er in een relatie is, is dat je je emotioneel veilig voelt: dat je ervaart dat de partner jou ok vindt. Wanneer dat niet zo is kom je, vaak onbewust, in verzet. Je laat merken dat je het niet leuk/goed vindt wat er gebeurt. Afhankelijk van je persoonlijkheid trek je je terug, word je boos of verdrietig. Jouw reacties hebben effect op de ander. Niemand kan je emoties beter  triggeren dan je partner! En zo ga je steeds sterker op elkaar reageren en elkaar minder begrijpen. Je komt in een patroon terecht waar je met elkaar makkelijk in raakt en moeilijk weer uitkomt. Dit is het punt waar relatietherapie kan helpen. Hoe langer je nu doorgaat hoe meer tijd het kost om zaken in de relatie te herstellen.

Hoe kan ik mijn relatie redden?

Bij het antwoord op de vraag hierboven schreef ik al dat je samen in een patroon komt. Je kan niet meer spreken van een schuldige. Hoewel dat voor jou vaak wel zo voelt. Het patroon waarin je terecht bent gekomen bestaat uit veel automatische reacties: je denkt er niet meer over na. Tegelijkertijd vind je dat je in je recht staat omdat de ander namelijk ………. heeft gedaan of gezegd.

Stoppen van het patroon

De eerste stap in het redden van je relatie is het stop zetten van dit patroon. Daar heb je twee mensen voor nodig. Anders gezegd, je zal beiden moeten willen zien hoe het patroon ontstaat. Wat het aandeel van de ander is en ook wat jouw aandeel is. Pas dan kan je het anders gaan doen. Ja zeggen tegen relatietherapie betekent dus dat je er samen energie in wil stoppen en dat je bereid bent om een kwetsbare kant van jezelf te laten zien.

Bij wie kan ik terecht?

Wanneer je in Amersfoort, of in de omgeving daarvan woont, zeg ik: maak een afspraak 😊 Mocht je niet in de buurt wonen kijk dan naar de site van EFT Nederland. Op deze site staan therapeuten die geschoold zijn in het werken met stellen. Vast ook bij jou in de buurt. Op dit moment zijn er bijna 700 therapeuten op te vinden. Nog steeds geldt dat een therapeut je moet aanspreken, maar dan weet je dat diegene in ieder geval de kennis en kunde in huis heeft.

Mocht je nog andere vragen hebben? Schroom dan niet om contact met me op te nemen.

Benieuwd naar wat ik voor je
kan betekenen?

Vul het contactformulier in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op (graag kort aangeven wat jouw/ jullie vraag is). Op dit moment is de wachttijd ongeveer 7 weken.

Wil je liever telefonisch contact? Bel dan op werkdagen tussen 8.15 en 9.00 uur

Contactgegevens

06 517 63 867
welkom@erwinsmidt.nl

Adresgegevens

Bergstraat 31
3811 NG
Amersfoort

Werkdagen maandag tot en met vrijdag tussen 9.00-18.00 uur. Online afspraken zijn ook mogelijk.

Routebeschrijving

  • Je komt tot de kern van je vraagstuk
  • Ervaren psycholoog
  • Vergoeding voor individuele sessies
  • Goed bereikbaar
  • Aangesloten bij

Erwin Smidt, Psycholoog Amersfoort geregistreerd NVPA lidErwin Smidt, psycholoog Amersfoort, lid NIP