Met EFT aan je relatie werken

Het kan zijn dat je ruzie maakt in je relatie

Ik werk voornamelijk met EFT in relatietherapie. Natuurlijk leg ik in de sessies altijd uit wat we gaan doen. Niettemin merk ik ook een grote behoefte om een aantal dingen nog eens rustig terug te kunnen lezen. Hoe kan je met EFT aan je relatie werken? Daarom heb ik deze blog geschreven.

Wat is EFT

EFT staat voor Emotional Focused Therapy. EFT is een relatietherapie, ontwikkeld door dr. Sue Johnson in Canada. Zij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar echtparen en heeft gezocht naar een effectieve manier om de verbinding te herstellen of te verbeteren. Inmiddels is EFT de best onderzochte relatietherapie en bewezen effectief.

De basis van EFT

Uiteindelijk is niemand gemaakt om alleen te zijn. We functioneren het best wanneer we in verbinding zijn. Verbinding betekent open en nabij, gehoord worden en je gezien voelen. Je kunt pas verbonden zijn wanneer je je emotioneel veilig voelt. In verbinding kan je er op vertrouwen dat de ander er voor je is. Wanneer je het gevoel hebt dat de ander er niet voor je is kunnen de (negatieve) emoties hoog op lopen. Heel begrijpelijk want de ander is zo belangrijk dat je die niet kwijt wil raken. Het kan zelfs zo pijnlijk worden omdat je soms voelt dat je niet met en niet zonder elkaar kunt. Wanneer je er op deze manier bij stil staat kan je je voorstellen dat emoties een belangrijke ingang zijn om elkaar te begrijpen. Onder boosheid, wanhoop, de stilte, zit vaak veel pijn. Pijn die we af willen schermen. Omdat je niet wil dat de ander die ziet, bang voor de consequenties en ook omdat je gewoon niet weet wat je met al die (negatieve) emoties aan moet. Pas als je kunt zeggen wat jou pijn doet of waar je behoeften liggen kan de ander iets voor je betekenen. De ander kan troost geven, steun of geruststelling, maar dat kan pas als je niet alleen maar boos bent, maar juist je kwetsbare gevoelens durft te tonen. Wil je meer weten over de manier waarop de therapiesessie zijn ingericht lees dan ook deze blog.

Wat doet een EFT therapeut?

Actie is reactie dat geldt zeker in een relatie. Je partner zegt of doet iets en jij  reageert. Misschien voel je aangevallen, niet gewaardeerd, twijfel je aan de intenties. Je wordt boos, haakt af en lijkt niet meer te raken, trekt je terug etc. Deze reactie brengt vervolgens iets teweeg bij de ander en voor je het weet zit je vast in wat Sue Johnson ‘de dans’ noemt. In deze dans wordt je meegesleept in een negatief interactiepatroon. Dit negatieve patroon is het probleem geworden in je relatie.

Patroon ontrafelen

Wat je wilt is gelukkig zijn in je relatieSamen met jullie gaan we dit patroon ontrafelen. We kijken naar ieders aandeel in het patroon. We zoeken naar de logica in jullie stappen en zoeken naar de uitweg: het patroon is de gezamenlijke vijand, en niet je partner. Als je dat kunt zien dan ontstaat er ruimte voor een nieuwe manier van omgaan met elkaar. Je ziet beter wat je zelf doet waarmee je je partner ongewild pijn doet, en je partner begint dat ook van zichzelf te zien. De sfeer tussen jullie verandert en er komt meer ruimte voor zachtheid en verbinding. Het fundament van de relatie wordt verstevigd en je durft elkaar meer te vertrouwen en emotioneel toe te laten. In de therapiesessies oefen je om naar elkaar uit te spreken wat je voelt en nodig hebt. In plaats van op elkaars tenen te staan en uit de pas te lopen zijn jullie straks in staat om verbinding te ervaren. Dat maakt je relatie tot een feestje 🙂

Erwin

Benieuwd naar wat ik voor je
kan betekenen?

Vul het contactformulier in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op (graag kort aangeven wat jouw/ jullie vraag is). Op dit moment is de wachttijd ongeveer 7 weken.

Wil je liever telefonisch contact? Bel dan op werkdagen tussen 8.15 en 9.00 uur

Contactgegevens

06 517 63 867
welkom@erwinsmidt.nl

Adresgegevens

Bergstraat 31
3811 NG
Amersfoort

Werkdagen maandag tot en met vrijdag tussen 9.00-18.00 uur. Online afspraken zijn ook mogelijk.

Routebeschrijving

  • Je komt tot de kern van je vraagstuk
  • Ervaren psycholoog
  • Vergoeding voor individuele sessies
  • Goed bereikbaar
  • Aangesloten bij

Erwin Smidt, Psycholoog Amersfoort geregistreerd NVPA lidErwin Smidt, psycholoog Amersfoort, lid NIP