Moet de communicatie in de relatie beter?

Moet de communicatie in de relatie beter

Wat gaat er niet goed tussen ons?

Deze eenvoudige vraag is helemaal niet zo makkelijk te beantwoorden. Wanneer stellen bij mij komen zeggen ze heel vaak: ‘de communicatie moet beter, we kunnen niet zo goed communiceren’.

Dit is altijd wel een beetje waar, maar is dit ook echt de kern van het probleem? Is relatietherapie een training in communicatie? Wat mij betreft niet. Bovendien valt mij op dat de meeste mensen (behoorlijk) goed kunnen communiceren. Toch gebeuren er regelmatig dingen tussen hen waardoor zich niet gehoord voelen.

Communicatie of toch ….

“Jij hebt altijd iets op mij aan te merken”: zegt Arnold, een man van 36 jaar. “Nooit is het goed wat ik doe”. Hij is zichtbaar geïrriteerd. “Jij kan anders alleen cynisch reageren, jou raakt niks”: antwoord Cecile zijn partner en kijkt vervolgens de andere kant op.

Eén ding is nu wel duidelijk. Beide partners zijn gekwetst. Ze zijn ervan overtuigd dat de ander hen heeft gekwetst en dat laten ze vervolgens merken. En weet je wat het is? Ze hebben allebei gelijk! Hoe kan dat nu zou je kunnen denken. Is er niet een schuldige? Moet je ze niet vertellen wat ze moeten doen?

Onderliggende emoties

Voordat ik hier op in ga heb ik eerst een vraag aan jou: “Wanneer je overtuigd bent dat je het goed doet en de manier waarop je het doet is voor jou belangrijk, laat je je dan zomaar door iemand vertellen dat het anders moet? De meeste mensen zullen als ze eerlijk antwoorden ‘nee’ zeggen. Wanneer je overtuigd bent dat jij het goed doet ben je geneigd om aan de ander te vertellen wat hij/zij moet veranderen. Je zit gewoonweg niet in een ‘luister modus’. Je weet dat jij de goede intentie hebt en de ander doet je pijn. Duidelijker kan het niet worden.

Ziehier het dilemma in de relatie. Zowel Arnold als Cecile vinden dat ze in hun recht staan. Net als jij. Zoals gezegd, ze hebben gelijk. Net als jij. Het heeft in ieder geval niets met communicatievaardigheden te maken zoveel is nu wel duidelijk.

Je veilig voelen in de relatie

De vraag in het begin van deze blog was: ‘wat gaat er niet goed tussen ons?’ Ieder van ons wil van tijd tot tijd ervaren dat onze partner ons belangrijk vindt. Dat betekent zoveel als: je gehoord en gezien voelen in plaats van je beoordeeld voelen door de ander.

Je voelt je als het niet goed gaat in de relatie, vaak onbewust, beoordeelt door de ander. De meeste mensen gaan zich dan verdedigen. Dat doen we allemaal op de een of andere manier. Voor de één is dat boos worden, de ander wordt stil, en weer een ander kritisch etc. Zolang één van beide partners zich blijft verdedigen is het onmogelijk om naar elkaar te luisteren. Dan helpt het wanneer je jezelf en/ of de ander de volgende vraag kan stellen: “Wat raakt je in wat ik zeg?” of “Waar word je geïrriteerd door in wat ik zeg of doe?”

Moet de communicatie beter? Welnee!

Helaas voor jou is er niet één gouden vraag. Wat er achter deze twee voorbeeld vragen zit is dat je weet dat je gekwetst kan worden door de ander. Dat je het nodig hebt om gerust gesteld te worden en jullie beiden tijd nodig hebben om de verbinding te herstellen. Ik wens je met deze stap alvast veel succes en mocht je er niet uitkomen kan je er altijd nog iemand bij halen die jullie hierbij kan helpen.

Benieuwd naar wat ik voor je
kan betekenen?

Vul het contactformulier in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op (graag kort aangeven wat jouw/ jullie vraag is). Op dit moment is de wachttijd ongeveer 7 weken.

Wil je liever telefonisch contact bel dan op werkdagen tussen 8.15 en 9.00 uur

Contactgegevens

06 517 63 867
welkom@erwinsmidt.nl

Adresgegevens

Bergstraat 31
3811 NG
Amersfoort

Werkdagen maandag tot en met vrijdag tussen 9.00-18.00 uur. Online afspraken zijn ook mogelijk.

Routebeschrijving

  • Je komt tot de kern van je vraagstuk
  • Ervaren psycholoog
  • Vergoeding voor individuele sessies
  • Goed bereikbaar
  • Aangesloten bij

Erwin Smidt, Psycholoog Amersfoort geregistreerd NVPA lidErwin Smidt, psycholoog Amersfoort, lid NIP